ДОБРЕ ДОШЛИ В ДОКТОРСКАТА КЪЩА

Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: "Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички."

ПАРАКЛИС СВ. ИВАН РИЛСКИ - ЧУДОТВОРЕЦ

Наречен на името на светеца, покровител на лекарите – Иван Рилски, – действащият параклис към Докторската къща припомня за българщината и силата на християнската вяра.
Малкият каменен храм е красиво изографисан от даровития иконописец Кирил Кирилов. Иконостасът е рисуван от доц. Даниела Евгениева и резбован от тревненският майстор Уста Дарин. Две от иконите са дело на доц. Даниела Чернева.
Всеки може да влезе тук, да запали свещ, да се помоли, да се венчае или да кръсти детето си.

Входът на храм “Св. Иван Рилски - Чудотворец” към Докторската къща, Созопол

Освещаване на параклиса Свети Иван Рилски

Красивият храм, наречен на името на Св. Иван Рилски, покровител на лекарите, е отворен за всички жители и гости на Созопол вече повече от десетилетие. Малката църква, построена изцяло със средства на д-р Наню Манафов и съпругата му Елена, беше тържествено открит през есента на 2010 г. от сливенският митрополит Йоаникий.

„Това е богоугодно дело и всеки, който последва примера на д-р Манафов, ще бъде щастлив и блажен, защото строителството на храм, особено в такива трудни времена, е безценен пример“- заяви по време на службата за освещаване на храма дядо Йоаникий.

Сред красиво изографисаните в храма светии е и ликът на Св. цар Тервел – една фигура от българската история, която според роденият в Созопол изтъкнат историк и дългогодишен директор на НИМ, проф. Божидар Димитров –

„трябва да намери достойно място не само в историческата памет на българите, но и във вярата, защото Тервел е защитил християнството за цяла Европа.”

Цар Тервел е бил обявен за светец, както от Източната, така и от Западната църква заради разгрома на 200 хил. арабска армия край Босфора през 716 – 717 година. В изпълнение на повелята на пророка Мохамед през тези години арабите атакуват Европа едновременно през Гибралтар и Босфора с цел налагането на исляма над Стария континент. На Запад те превземат за седем века Испания и са спрени едва в 734 г. край гр. Поатие – Франция, от Карл Мартел. Но край Босфора, където атакуват с 90 % от силите си, те са унищожени безмилостно от българските войски, командвани от цар Тервел.
Поради това той е обявен не само за светец, но и за спасител на Европа, и като такъв се чества под името „Св. крал Тривелий“ във Франция, Германия и Италия, чак до ХVІІІ век. На него са посветени десетки романи, поеми, драми от западноевропейски автори.

„Днес делото на Тервел е позабравено, но него-вата икона в този параклис край морския бряг ще напомня за европейския принос на България и за силата на българския дух”, отбеляза проф. Димитров по време на освещаването на храма.

 Набор от свещена утвар и мощехранителница с частица от Светия кръст бяха сред първите дарове, които получи в деня на освещаването си новия созополски параклис.

Така в Созопол вече има две частици от Светия кръст – едната в църквата „Свети Георги”, а другата в съградения от Доктора и семейството му малък храм “Св. Иван Рилски”.

Кратко житие на Св. Иван Риски Чудотворец

 

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски е роден около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир “Св. Димитрий” под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си, като помогнал и на много болни да възвърнат здравето си (затова е и избран за покровител на лекарите).

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Самият цар Петър I решил да посети благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч. Отшелникът върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато. Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на Рилския манастир.

Преподобни Иван починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на малката църква в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата.