ДОБРЕ ДОШЛИ В ДОКТОРСКАТА КЪЩА
Защо Созопол?

Защо Созопол?

Има места, които така те сграбчват и притискат към себе си, че после все търсиш тази прегръдка. Созопол е такова място. Приема те, обича те, спасява те и те потапя в солените си морски води и хилядите векове история. Разходи се по улиците му. Подишай влажния му солен въздух. Скочи от някоя висока скала в дълбокото му море. Или просто седни до старите рибари на пристанището, за да чуеш историите им за пълни мрежи и тежки бури. Има безброй причини да се отбиеш в Созопол … и да останеш…за седмица, месец или …до живот.

Созопол е художествено място. Скалите, калдъръмите, облечените в дърво къщи, античните руини, полетата с пролетни макове, августовското бурно море са сякаш нарисувани от майсторска четка.

Созопол е посрещал кинематографи. Градът се е превръщал в декор и в дом за снимачните екипи на легендарни български филми. Гледай (ако вече не си) “Кит” и “Оркестър без име”.

Созопол е “потопен” в история. Откъдето и да минеш, попадаш на експонирани разкопки на късноантични и средновековни църкви, крепостни стени, некрополи. Созопол не просто разказва, а показва своята история.

Скалите на Созопол омагьосват. Гаджели, Паликари, Отвесните, Дурната, Боруна са скални плажове, които създават спомени. Златна рибка, Градина, Смокиня, Дюни, Алепу пък те карат да мечтаеш със своите топли пясъци и чиста синя вода.

Остров Св. Иван е безлюден и див. Единственият му жител е фараджията, а негови вечни обитатели са дивите зайци и ятата корморани и чайки. Той е и благословено място. Тук, преди време, археолози откриват средновековния манастир “Св. Йоан Предтеча”, а в трикорабната базилика от 4-5 век в съседство е намерен реликварий с мощите на Св. Йоан Кръстител, светеца-патрон на манастира. Учени от Оксфорд безапелационно заключват, че мощите са автентични. През лятото те са изложени в църквата “”Св. Кирил и Методий” в Созопол, а археологическите разкопки на манастира и на трикорабната базилика продължават да се белеят в самото сърце на острова – само на десет минути път с лодка (най-добре рибарска) от стария Созопол.

Созопол е град на изкуство. Не само заради Празниците на изкуствата “Аполония”, които от край време събират творци, бохеми и морски хора в края на лятото, но и защото мястото предизвиква към творчество. Улични музиканти и художници делят крайморските му алеи.

В Созопол храната е вкусна. Прясна риба ще намериш на старото пристанище, където рано сутрин акостират рибарските лодки, а зеленчуци и плодове потърси при бай Тошо, на ул. “Анаксимандър” – неговите са с вкус на домашна градина. Добрите ресторанти са край морето, а ресторантът “Докторската къща” е винаги в челната тройка.

Созопол не спи. Нощният живот е наситен и е за всеки вкус. Остави музиката да те води и ще стигнеш там където трябва.

Созопол те приближава до теб самия. Среща те с природата, с нейната красота и стихийност и ти напомня, че вечността е в мига, а мигът е море.